Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/35180
Название: Synthesis of Carboxymethyl Starch for increasing drilling mud quality in drilling oil and gas wells
Авторы: Minaev, Konstantin Madestovich
Martynova, D. O.
Zakharov, Aleksey Sergeevich
Sagitov, R. R.
Ber, Aleksandr Andreevich
Ulyanova, Oksana Sergeevna
Ключевые слова: бурение; буровые растворы; нефтяные скважины; газовые скважины; карбоксиметилкрахмал; физико-химические свойства; полисахариды; инфракрасная спектроскопия
Дата публикации: 2016
Издатель: IOP Publishing
Библиографическое описание: Synthesis of Carboxymethyl Starch for increasing drilling mud quality in drilling oil and gas wells / K. M. Minaev [et al.] // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. — 2016. — Vol. 43 : Problems of Geology and Subsurface Development : XX International Scientific Symposium of Students, Postgraduates and Young Scientists, 4–8 April 2016, Tomsk, Russia. — [012071, 7 p.].
Аннотация: This paper describes the impact of carboxymethyl starch preparation conditions on physicochemical properties of polysaccharide reagent, widely used as fluid loss reducing agent in drilling mud. Variation of the main parameters of carboxymethylation is researched in the experiment. The following conditions such as temperature and reaction time, amount of water, as well as ratio of NaOH to monochloracetic acid define the characteristics of carboxymethyl starch. The degree of substitution is defined for polysaccharides, as well as the characteristics of samples have been studied by infrared spectroscopy. Rheological characteristics and fluid loss indicator have been investigated to study the impact of the reagents on drilling mud quality.
URI: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/35180
Располагается в коллекциях:Материалы конференций

Файлы этого ресурса:
Файл РазмерФормат 
dx.doi.org-10.1088-1755-1315-43-1-012071.pdf1,11 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.