Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/50245
Название: Screening of polymeric membranes for membrane assisted deacidification of sardine oil
Авторы: Sampath Charanyaa
Chandrasekar Vaisali
Belur, Prasanna
Regupathi, I.
Ключевые слова: flux; этанол; флюсы; мембраны; политетрафторэтилен
Дата публикации: 2016
Издатель: Томский политехнический университет
Библиографическое описание: Screening of polymeric membranes for membrane assisted deacidification of sardine oil / Sampath Charanyaa [et al.] // Resource-Efficient Technologies. — 2016. — Vol. 2, Suppl. 1. — [P. S119–S123].
Аннотация: The diversification in fish oil use and the need for softer processing demand new oil refining processes. In considering the advantages of membrane technology, three different membranes (polyamide (PA), polytetrafluoroethylene (PTFE) and polyethersulfone (PES)) were used in this particular study. Preliminary results in the separation of free fatty acids (FFA) from glycerides of sardine oil/ethanol mixtures using a single dead end microfiltration mode have been reported here. The influence of experimental factors like pressure and oil/ethanol ratios (w/v) on the permeate flux and the reduction of FFA (%) in the permeate was studied. PTFE membrane showed promising results in terms of residual FFA in permeate (%), % oil loss (15.12%, 5.45%) as compared to PA (20.50%, 6.66%) and PES membranes (20.60%, 8.92%). PA membrane showed a higher flux of 4.4 L/m2 /h, followed by PTFE 3.34 L/m2 /h and PES, 1.19 L/m2 /h at 3.5 bar trans-membrane pressure. These results showed that using PTFE membrane could be an ideal strategy for the membrane assisted deacidification of sardine oil using solvents.
URI: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/50245
ISSN: 2405-6537
Располагается в коллекциях:Resource-Efficient Technologies

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
dx.doi.org-10.1016-j.reffit.2016.11.005.pdf740,51 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.