Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/50319
Название: Optimization studies on extraction of phytocomponents from betel leaves
Авторы: Muruganandam L
Anantha Krishna
Jashwanth Reddy
Nirmala, G. S.
Ключевые слова: фитокомпоненты; антиоксиданты; урожайность; гидроксиды; листья Бетеля
Дата публикации: 2017
Издатель: Томский политехнический университет
Библиографическое описание: Optimization studies on extraction of phytocomponents from betel leaves / Muruganandam L [et al.] // Resource-Efficient Technologies. — 2017. — Vol. 3, iss. 4. — [P. 385-393].
Аннотация: The present study aims at finding out the optimum parameters for the extraction of components from Betel leaves possessing medicinal applications using ethanol solvent by Soxhlet apparatus. The optimum conditions for the extract were calculated based on the extract yield by varying four parameters: material quantity (A: 2-4 g), solvent quantity (B: 250-300 ml), mantle temperature (C: 65-75 °C) and extraction time (D: 1-3 hours) and optimized using a four factor three level Box-Behnken response surface design (BBD) coupled with desirability function methodology. Results showed that temperature and extraction time had significant effect on yield of extract. Optimum conditions for highest yield of extract (10.94%) are as follows: material quantity (2 g), solvent quantity (281.4 ml), temperature (72 °C) and time (3 hours). The extract at the maximum yield condition was analyzed for phytocomponents by FTIR and GC-MS. The results indicated the presence of Hydroxy chavicol (69.46%), 4-Chromanol (24%) and Eugenol (4.86%), which possess wide application including as antioxidant, anti-inflammatory, anti-platelet and antithrombotic, antibacterial and antifungal agents.
URI: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/50319
ISSN: 2405-6537
Располагается в коллекциях:Resource-Efficient Technologies

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
doi.org-10.1016-j.reffit.2017.02.007.pdf3,06 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.