Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earchive.tpu.ru/handle/11683/50909
Title: | Метаболические и термогенные свойства подкожной белой жировой ткани природных и лабораторных грызунов |
Other Titles: | Metabolic and thermogenic properties of the subcutaneous white adipose tissue of wild and laboratory rodents |
Authors: | Расторгуева, К. И. Гурков, Н. А. |
metadata.dc.contributor.advisor: | Елсукова, Е. И. |
Keywords: | свойства; жировые ткани; грызуны; физиология; биохимический анализ; природные популяции; обмен веществ |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | Издательский Дом Томского государственного университета |
Citation: | Расторгуева К. И. Метаболические и термогенные свойства подкожной белой жировой ткани природных и лабораторных грызунов / К. И. Расторгуева, Н. А. Гурков ; науч. рук. Е. И. Елсукова // Перспективы развития фундаментальных наук : сборник научных трудов XV Международной конференции студентов, аспирантов и молодых ученых, г. Томск, 24-27 апреля 2018 г. : в 7 т. — Томск : Издательский Дом Томского государственного университета, 2018. — Т. 4 : Биология и фундаментальная медицина. — [С. 128-130]. |
Abstract: | For the first time biochemical analysis of inguinal adipose tissue of korean mouse (Apodemus peninsulae) and short-tailed vole (Microtus agrestis) have performed. Expression of uncoupling protein UCP1 in inguinal fat was combined with high metabolic and oxidative activity of this fat depot in wild rodents, in comparison with laboratory mice. Studies of the adipose tissues in animals from natural populations can be useful for the elucidating of the physiological norm of their functioning and for the development of regimes for the prevention and correction of metabolic disorders. |
URI: | http://earchive.tpu.ru/handle/11683/50909 |
Appears in Collections: | Материалы конференций |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
conference_tpu-2018-C21_V4_p128-130.pdf | 184,45 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.