Please use this identifier to cite or link to this item: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/26007
Title: Исследование влияния концентрации водорода на механические свойства нержавеющей стали при электролитическом насыщении
Other Titles: Study of hydrogen concentration effect on mechanical properties of electrically saturated stainless steel
Authors: Ли, Ю. В.
Бочкарёва, Анна Валентиновна
Лунёв, Алексей Геннадьевич
metadata.dc.contributor.advisor: Баранникова, С. А.
Keywords: высоколегированные стали; конструкционные сплавы; высокохромистые стали; коррозионная стойкость; термообработка
Issue Date: 2016
Publisher: Изд-во ТПУ
Citation: Ли Ю. В. Исследование влияния концентрации водорода на механические свойства нержавеющей стали при электролитическом насыщении / Ю. В. Ли, А. В. Бочкарёва, А. Г. Лунёв ; науч. рук. С. А. Баранникова // Перспективы развития фундаментальных наук : сборник научных трудов XIII Международной конференции студентов, аспирантов и молодых ученых, г. Томск, 26-29 апреля 2016 г. : в 7 т. — Томск : Изд-во ТПУ, 2016. — Т. 1 : Физика. — [С. 154-156].
Abstract: The effect of hydrogen on the mechanical properties of high chromium stainless steel was investigated.The experimental studies were performed for the test samples of stainless steel subjected to electrolytichydrogenation in a three electrode electrochemical cell at a controlled constant cathode potential during 6, 12and 24 hours. For each specimen a stress-strain curve was obtained and mechanical properties such as yieldstress, tensile strength and rupture elongation were determined. It was found that the mechanical properties areeffected adversely by hydrogen. In the case of counterpart hydrogenated for 24 h fracture occurs in the absenceof necking.
URI: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/26007
Appears in Collections:Материалы конференций

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
conference_tpu-2016-C21_V1_p154-156.pdf194,64 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.