Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/51479
Название: Mathematical modeling of processes of heat and mass transfer during drying of wood biomass
Авторы: Ivanova, Natalya
Bulba, Elena Evgenievna
Ключевые слова: математическое моделирование; тепломассоперенос; сушка; древесная биомасса; нагрев; испарения; влага; фильтрация; пористые структуры; численное моделирование
Дата публикации: 2018
Издатель: EDP Sciences
EDP Sciences
Библиографическое описание: Ivanova N. Mathematical modeling of processes of heat and mass transfer during drying of wood biomass / N. Ivanova, E. E. Bulba // MATEC Web of Conferences. — 2018. — Vol. 194 : Heat and Mass Transfer in the Thermal Control System of Technical and Technological Energy Equipment (HMTTSC 2018) : International Youth Scientific Conference, April 24-26, 2018, Tomsk, Russia : [proceedings]. — [01012, 6 p.].
Аннотация: For the first time, a mathematical model for the drying of woody biomass during conductive heating with localization of the evaporation front has been formulated. The processes of moisture removal during the filtration of steam through the porous structure of the material at an ambient temperature of Te=373 K were considered. Humidity was varied (in the range from 6% to 40%) and dimensions of wood blanks (Rd=0.0035 - 0.035 m). Based on the results of numerical simulation, the conditions and characteristics (evaporation rate Wisp, drying time [tau] dry) of the process of moisture removal from wood biomass are determined. The mathematical model allows to calculate the drying time, as well as the mass evaporation rate for different sizes of wood sample, humidity and temperature conditions.
URI: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/51479
Располагается в коллекциях:Материалы конференций

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
doi.org-10.1051-matecconf-201819401012.pdf246,95 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.