Please use this identifier to cite or link to this item: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/54421
Title: Биосинтез продигиозина бактерией Serratia marcescens
Authors: Аймбетов, Канат Маратович
metadata.dc.contributor.advisor: Чубик, Марианна Валериановна
Keywords: serratia marcescens; продигиозин; пигмент; питательные среды; колонии; serratia marcescens; prodigiosin; pigment; nutrient medium; colony
Issue Date: 2019
Citation: Аймбетов К. М. Биосинтез продигиозина бактерией Serratia marcescens : магистерская диссертация / К. М. Аймбетов ; Национальный исследовательский Томский политехнический университет (ТПУ), Инженерная школа новых производственных технологий (ИШНПТ), Научно-образовательный центр Н.М.Кижнера (НОЦ Н.М.Кижнера) ; науч. рук. М. В. Чубик. — Томск, 2019.
Abstract: В процессе исследования проводилось выделение чистой культуры Serratia marcescens, подтверждение чистоты культуры по морфологическим, тинкториальным, культуральным и биохимическим свойствам. Для проведения экспериментов готовили питательные среды, проводили стерилизацию посуды, питательных сред, расходных материалов. В результате исследования были подобраны наиболее оптимальные среды для наибольшего выхода продигиозина или подобного пигмента при культивировании на них дикого штамма Serratia marcescens.
In the process of this research, isolation of pure culture of Serratia marcescens, confirmation of culture purity by morphological, tinctorial, cultural, and biochemical properties were performed. For the conduction of the experiments, nutrient medium were prepared, sterilization of glassware, nutrient mediums and other supplies were performed. In the result of this research, were chosen the optimum nutrient medium for maximum yield of pridiogiosin or related pigment upon cultivation of wild strain of Serratia marcescens on them.
URI: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/54421
Appears in Collections:Магистерские диссертации

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TPU723423.pdf3,03 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.