Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/57789
Название: Influence of Modifying Mixtures on Si Crystal Formation in Al-7%Si Alloy
Авторы: Zykova, Anna Petrovna
Kazantseva, Lyudmila Alekseevna
Popova, Nataljya Anatoljevna
Vorozhtsov, Aleksandr Borisovich
Kurzina, Irina Aleksandrovna
Ключевые слова: Al-7%Si alloy; modification; ultrafine powders; fine structure; phase composition; ультратонкие слои; фазовый состав
Дата публикации: 2018
Издатель: Томский политехнический университет
Библиографическое описание: Influence of Modifying Mixtures on Si Crystal Formation in Al-7%Si Alloy / A. P. Zykova [et al.] // Metals. — 2018. — Vol. 8, iss. 2. — [98, 14 p.].
Аннотация: Using scanning and transmission electron microscopy, we studied silicon particles formed during the solidification of Al-7%Si alloy when different modifying mixtures were introduced into the melt: (1) a mixture of ultrafine powders Na3AlF6 + K2ZrF6 + TiO2 + ZrO2; (2) K2ZrF6; and (3) the flux Arsal. By differential scanning calorimetry, it was established that modifying mixtures significantly influenced the temperature of the solidification processes. The formation of two types of Si crystals was established. The first type of Si crystals precipitated during the solidification of the eutectic mixture (?-Al + Si) in the form of needles or plates. The second type of Si crystals was segregated from eutectic Al-phases or segregated from the solid phase ?-Al upon cooling in the solid state. The introduction of modifiers led to a shift in solidification temperatures. When fluoride salts were used, there was an increase in the temperature of eutectic solidification. Silicon crystals were large (up to 10 µm), with a local excess of aluminum concentration
URI: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/57789
Располагается в коллекциях:Репринты научных публикаций

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
reprint-nw-28942.pdf2,82 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.