Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earchive.tpu.ru/handle/11683/61041
Title: | Исследование влияния солей лития на жизнеспособность бактерий Rhodococcus ruber |
Authors: | Боломатова, Анастасия Викторовна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Чернова, Анна Павловна |
Keywords: | соли лития; бактерии; стимуляторы роста; ингибиторы роста; жизнеспособность; lithium salts; bacteria; growth stimulants; growth inhibitors; viability |
Issue Date: | 2020 |
Citation: | Боломатова А. В. Исследование влияния солей лития на жизнеспособность бактерий Rhodococcus ruber : бакалаврская работа / А. В. Боломатова ; Национальный исследовательский Томский политехнический университет (ТПУ), Инженерная школа природных ресурсов (ИШПР), Отделение химической инженерии (ОХИ) ; науч. рук. А. П. Чернова. — Томск, 2020. |
Abstract: | Объект исследования: бактерии вида Rhodococcus ruber, а также соли лития: аскорбат, пируват и сукцинат. Цель работы: исследовать влияние солей лития на жизнеспособность бактерий Rhodococcus ruber. В ходе исследовательской работы изучалась токсичность солей лития на бактерии Rhodococcus ruber, изучалось влияние органических солей лития на жизнеспособность бактерий на мясопептонном бульоне и рассчитывались основные кинетические параметры жизнеспособности бактерий. Object of study: bacteria of the species Rhodococcus ruber, as well as lithium salts: ascorbate, pyruvate and succinate. Objective: to study the effect of lithium salts on the viability of bacteria Rhodococcus ruber. In the course of the research, the toxicity of lithium salts on the bacteria Rhodococcus ruber was studied, the effect of organic lithium salts on the viability of bacteria on the meat and peptone broth was studied, and the basic kinetic parameters of bacterial viability were calculated. |
URI: | http://earchive.tpu.ru/handle/11683/61041 |
Appears in Collections: | Выпускные квалификационные работы (ВКР) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TPU931921.pdf | 1,18 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.