Please use this identifier to cite or link to this item: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/25866
Title: Влияние мощности облучения на поликонденсацию молочной кислоты в условиях микроволнового синтеза
Other Titles: Influence of exposure to power polycondensation of lactic acid under microwave synthesis
Authors: Гусар, А. О.
Газалиев, Т. Ж.
Губа, Галина Яковлевна
Бакибаев, Абдигали Абдиманапович
metadata.dc.contributor.advisor: Губа, Галина Яковлевна
Keywords: поликонденсация; молочная кислота; биоразлагаемые полимеры; биосовместимость; активные соединения
Issue Date: 2016
Publisher: Изд-во ТПУ
Citation: Влияние мощности облучения на поликонденсацию молочной кислоты в условиях микроволнового синтеза / А. О. Гусар [и др.] ; науч. рук. Г. Я. Губа // Перспективы развития фундаментальных наук : сборник научных трудов XIII Международной конференции студентов, аспирантов и молодых ученых, г. Томск, 26-29 апреля 2016 г. : в 7 т. — Томск : Изд-во ТПУ, 2016. — Т. 2 : Химия. — [С. 121-123].
Abstract: Work is devoted to studying the effect of the irradiation power of lactic acid polycondensing (LA) undermicrowave irradiation (MI). The change of temperature LA sample under the influence of MI. It is found thatwith increasing MI power of 130 to 280W LA temperature was raised to 10 - 15°C, and at 280, 360, 500W isalmost identical temperature of the samples and is 215°C. The process was carried out in a polycondensation LAmultimodal reactor under vacuum by bubbling nitrogen at a power of 80, 130, 280, 360 and 500 watts. Based on1H NMR data and IR suggested that the 80 W mostly removed physically bound water molecules. At a power of130 - 280 W, together with removal of water and MC MK polycondensation processes occur. LApolycondensation proceeds most effectively at 360 watts. That is, the condensation process depends not only ontemperature but primarily power MI. The findings confirm the presence of "microwave effect" when the LApolycondensation under MI. It is shown that the presence of α-alanine in the reaction is two times faster than inthe case of β-alanine.
URI: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/25866
Appears in Collections:Материалы конференций

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
conference_tpu-2016-C21_V2_p121-123.pdf191,94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.