Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/55702
Название: Removal of divalent cadmium ions from aqueous solution using lantana camara leaves biocarbon
Авторы: Starlin Shyla, S.
Mohan Kumar, R.
Singanan, M.
Ключевые слова: lantana camara; biocarbon; synthetic wastewater; cadmium removal; biosorption kinetics
Дата публикации: 2019
Издатель: Томский политехнический университет
Библиографическое описание: Starlin Shyla S. Removal of divalent cadmium ions from aqueous solution using lantana camara leaves biocarbon / S. Starlin Shyla, R. Mohan Kumar, M. Singanan // Resource-Efficient Technologies. — 2019. — № 2. — [P. 36-44].
Аннотация: The objective of this study is to investigate the removal of divalent cadmium ions from an aqueous solution using Lantana camara leaves biocarbon (LCBC). Batch experiments are conducted to test the effects of various parameters such as pH, initial metal ion concentration, amount of biocarbon, and contact time on the cadmium removal process at room temperature, which allows establishing as the optimum conditions a pH value of 4.0 and 2.5g/100 mL of biocarbon dose at the equilibrium time of 180 min. The maximum percentage removal of cadmium is 93.30%. Langmuir and Freundlich adsorption isotherms are used to verify the adsorption parameters, and the experimental data is well fitted to the Langmuir model. Analysis of the biosorption kinetics shows that the pseudo-second-order model is well fitted for Cd (II) ions removal. The correlation coefficient (r2) for the second-order model is 0.9848. The results reveal LCBC as an efficient, low cost, and harmless to environment adsorbent for the removal of Cd (II) ions in the biosorption process.
URI: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/55702
ISSN: 2405-6537
Располагается в коллекциях:Resource-Efficient Technologies

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
res-eff-239.pdf1,28 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.