Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/36573
Название: Rheological properties of inverse emulsions stabilized by ethanolamides of tall oil fatty acids
Авторы: Yanovsky, V. A.
Andropov, M. O.
Fakhrislamova, R. S.
Churkin, R. A.
Minaev, Konstantin Madestovich
Ulyanova, Oksana Sergeevna
Ключевые слова: реологические свойства; эмульсии; жирные кислоты; эмульгаторы; дисперсионные среды; вязкость; редуцирование
Дата публикации: 2016
Издатель: EDP Sciences
Библиографическое описание: Rheological properties of inverse emulsions stabilized by ethanolamides of tall oil fatty acids / V. A. Yanovsky [et al.] // MATEC Web of Conferences. — 2016. — Vol. 85 : Chemistry and Chemical Technology in XXI Century (CCT 2016) : Conference, May 17-20, 2016, Tomsk, Russia : [proceedings]. — [01020, 7 p.].
Аннотация: The paper presents the comparative analysis of inverse emulsion rheological behavior stabilized by monoethanolamide and diethanolamide of tall oil fatty acids, which are promising reagents for petroleum engineering. Flow curves of emulsions and volume ratio of dispersed phase have been obtained. The analysis of the dependence of Herschel-Bulkley model parameters on concentration of emulsifiers has been carried out. It is proved that emulsifiers affect weakly on the rheological parameters in high water phase content emulsions, while in cut-back emulsions their impact is registered to be stronger. It has been found that rheological parameters of the emulsions stabilized by monoethanolamide throughout the range of concentration are considerably higher than the samples on the base of diethanolamide. The experimental data proved the key impact of viscosity of dispersion medium on rheological behavior of cut-back emulsions.
URI: http://earchive.tpu.ru/handle/11683/36573
Располагается в коллекциях:Материалы конференций

Файлы этого ресурса:
Файл РазмерФормат 
dx.doi.org-10.1051-matecconf-20168501020.pdf1,29 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.